68 particpants a la tercera edició del Concurs de Cata a Cegues per Parelles del Marejol

by Restaurant Marejol, marzo 8, 2016

CRÒNICA DE RAMON FRANCÀS

El restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú va aplegar ahir dilluns les millors parelles catalanes de tast de vins a cegues en la tercera edició del seu concurs, que va oferir 1.200 euros en premis. Ha estat el concurs de més alçada i més difícil dels que fins ara ha organitzat Jose Gallego, copropietari i responsable del gran celler d’aquest restaurant del passeig de Ribes Roges vilanoví. Hi van participar fins a 34 parelles. L’enòleg i viticultor penedesenc Josep Queralt (Heretat Mont-Rubí) i el sommelier Ton Colet (de la Taverna del Vinseum de Vilafranca del Penedès) es van imposar. Els segons classificats van ser Jaume Vilaseca i Josep Samsó Raventós, i en tercera posició van quedar els vilanovins Rosa Jorba i Pere Puig. Els vins del concurs del Marejol van ser el cava de Pontons Xamós 2007, la parellada d’Heretat Mont Rubí Finca Durona 2014, el també vi penedesenc Gran Clot dels Oms 2014 Chardonnay, el francès Le Vieux Donjon 2012 de Châteauneuf du Pape, el vell però elegant Rioja Muga Gran Reserva de 1982, el penedesenc Jean Leon Vinya Le Havre 2009 de Jean Leon i la Tintilla de Rota Soleras 50 años de Bodegas El Gato. El jurat va estar format per l’enòleg vilanoví Oriol Guevara; per l’enòleg penedesenc Jordi Valls, per la gerent de Can Ràfols dels Caus, Rosa Aguado, i per l’advocada vilanovina Valérie Claeys.

Ahir també es va poder concursar individualment per guanyar una ampolla mítica de la Borgonya, una magnum de La Tâche de 1955 valorada en uns 2.000 euros, que es va endur Jesús Viñuales. Per guanyar aquest borgonya calia endevinar el dificilíssim blanc penedesenc Carlos Esteva Col·lecció 75 aniversari de Vila Viniteca, una roussane amb xarel·lo del 2007 de Can Ràfols dels Caus. Al final, doncs, de vuit vins que van desfilar a cegues pel Marejol, cinc van ser del Penedès.

L’acte d’ahir es va obrir amb un històric tast vertical d’una de les grans icones del Garraf: el Caus Lubis de Can Ràfols dels Caus. Es van poder tastar les anyades de 1997, 1998, 1999, 2003, 2004 i 2006. Can Ràfols dels Caus va repetir dilluns, doncs, al restaurant Marejol el gran tast vertical fet el 28 de setembre de l’any passat a l’hotel Omm de Barcelona, amb què s’inaugurava el tour amb el qual el celler d’Avinyonet del Penedès ha volgut festejar el 25è aniversari del Caus Lubis. La diferència principal va ser que ahir els vins es van tastar en ordre invers, de més vell a més jove. La gerent de Can Ràfols, Rosa Aguado, va dirigir el tast. La vinya del Caus Lubis, d’1,4 hectàrees, es va plantar l’any 1983 en sòls argilo-calcaris. La producció mitjana dels darrers cinc anys ha estat de 3.524 kilos de raïm per hectàrea. Així, es va iniciar el tast amb l’anyada de 1997 (un vi vell que encara mostra notes vegetals i una excel·lent acidesa, però mantenint una destacada astringència). Es va continuar per la meravellosa anyada del 98: rodonesa plena. Va ser una anyada perfecta, on tot va anar rodat. La fruita encara es manté, un pèl confitada. Carlos Esteva va tocar el cel del Garraf amb aquesta anyada. Després va venir la també gran anyada del 99, un vi que mira més decididament cap a Bordeus que els precedents, però amb maduresa. Potser no és tan rodó i ampli com el de l’anyada 1998, però sí mostra vivacitat i interessants notes a farigola i romaní.

Els anys 2000 es van obrir amb la canicular anyada del 2003. És un vi madur, encara astringent que mostra també herbes aromàtiques del Garraf i piracines. Sorprèn l’alçada d’aquest vi tenint en compte la dificultat que va suposar l’anyada. El 2004 també va haver de superar les dificultats d’una anyada amb verema plujosa. Mostra notes de criança en bóta i torrefactes. El gran tast es va tancar amb l’anyada més jove, però amb un nas ple d’una fruita que enamora encara 9 anys després. És un vi que tindrà molt de recorregut. És un vi concentrat, un pèl més alcohòlic.

NO HI HA COMENTARIS


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*